Sauna

't Rustpunt een weloverwogen keuze van totale ontspanning en puur genieten!

’t Rustpunt een weloverwogen keuze van totale ontspanning en puur genieten !

Onze wellness faciliteiten zijn verrassend modern, prikkelend nieuw en met een overtuigde aanpak.

Het  team staat garant om u een complete wellnesservaring te bezorgen. Daarbij zijn gezondheidrelaxatie en totale ontspanning dé kernwoorden. Dit gebeurt door u een zo royaal mogelijk pakket aan te bieden van verzorging, massages en saunafaciliteiten.

Bent u geprikkeld door deze verfrissende aanpak van puur genieten. Wij verwelkomen u graag voor een dagje sauna. Ook onze wellnessspecialiste staat klaar om uw lichaam te verwennen via verzorging en om uw “body & mind” volledig in balans te brengen via allerlei massages.

U kunt bij onze wellnessspecialiste terecht zonder gebruik te maken van het saunacomplex.

Ontgiften en revitalisatie

Verbetert de conditie: ideale basis voor een gezond en lang leven.

Ontspanning en regeneratie

Werkt stressverlagend, verhoogt de natuurlijke weerstand, harmoniserend effect zodat het licaam de kans krijgt zich te regenereren.

Versterkend en creëert een goede constitutie

Evenwichtig effect op de warmtehuishouding doordat de zelfgenezende kracht van het lichaam op gang komt.

Antiverouderingseffect voor de huid en uw uiterlijk

Opent de poriën, de huid wordt strakker, gezonder en steviger: u bloeit op en straalt.

Nieuwe energie en geluksgevoelens

Vermindert de lichamelijke vermoeidheid, heeft invloed op de hormonale gesteldheid, zodat geluksgevoelens ontstaan.

Besluit : Een regelmatig saunabezoek is gezond voor jong en oud en is pure ontspanning voor lichaam en geest. Gun uzelf daarom een sauna en neem de tijd om af en toe op deze uiterst gezonde wijze te onspannen, even weg uit de dagelijkse beslommeringen.

Saunabad

Tijdens een saunabad werkt het lichaam hard. Door de warmte openen de huidporiën en wil het lichaam afkoelen, waardoor het gaat zweten en gifstoffen verloren worden.

Effect van sauna

 • Ontspannend en therapeutisch
 • Betere weerstand tegen infecties en temperatuursverschillen
 • Betere conditie
 • Betere bloedsomloop
 • Betere stofwisseling
 • Schone en jongere huid (lichaam wordt gehard)

Psyche

Na een saunabad voel je je opgewekt en ontspannen wat een totale relaxatie van lichaam en geest geeft: een verbetering van het welzijn.

Hart en bloedvaten

De sauna zorgt voor een betere doorbloeding: training van de vaatspieren. Voor hartpatiënten kan de belasting voor de bloeddruk misschien te veel zijn. Raadpleeg daarom eerst uw behandelend arts.

Stofwisseling

Sauna geeft ondersteuning van de afvoer van toxines en zorgt voor afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem). De reststoffen verdwijnen uit het vetweefsel.

Spieren

Door de verwijding van de bloedvaten ontspannen de spieren zich.

Spijsvertering

Een regelmatige darmwerking vermindert de neiging tot verkramping van maag en darmen.

Schimmels

Goed afdrogen is belangrijk om schimmels te voorkomen. Aangeraden wordt eigen badslippers te dragen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huid

Sauna heeft een heilzame werking op de huid: de poriën verwijden, waardoor de huid zachter en soepeler voelt en een gezonde kleur krijgt. De betere doorbloeding zorgt ervoor dat de huid van binnenuit gereinigd wordt. Het lichaam wordt gehard en krijgt een betere weerstand voor infecties. Het verouderingsproces van de huid wordt vertraagd. Mensen met een ernstige huidziekte wordt aangeraden eerst de dermatoloog te raadplegen.

Leeftijd

 • Kinderen : Indien zindelijk vanaf 4 jaar, tot 10 jaar onder begeleiding. Ze zullen beter slapen en hebben minder concentratiestoornissen

 • Ouderen : Een eerste saunabezoek boven de leeftijd van 60 jaar wordt echter afgeraden. Raadpleeg uw arts.

Alcohol

Sauna en alcohol is geen aanrader en gebiedt enige voorzichtigheid. Door de combinatie van alcohol en hitte verwijderen de bloedvaten nog meer en dit kan leiden tot hartritmestoornissen.

Zweten

De huid is de derde nier en regelt de vochtbalans in het lichaam. Nuttig daarom tussen elke saunagang een drankje om het vocht in het lichaam op peil te houden.

Koud water

Bij gebruik van koud water trekken de poriën dicht. Het verwarmde bloed stroomt op volle kracht naar de rest van het lichaam. Het resultaat is een prettig en verfrissend gevoel. Training van het lichaam: betere weerstand tegen winterkwalen.

Zwangerschap

Zwanger zijn is geen ziekte. Sauna is een extra aanvulling op zwangerschapsgymnastiek. Gezonde vrouwen met een normale zwangerschap kunnen vanaf de 4de maand de sauna bezoeken. De laatste 4 à 6 weken van de zwangerschap wordt het echter niet aangeraden. Er bestaat dan kans op ontsluiting en zo ook op infectie. Bij twijfel raadpleeg de arts voor deskundig advies.

Afvallen

Sauna betekent vochtverlies. Afvallen kan met sauna als een ondersteunende factor. De combinatie van minder of gezonder eten en meer bewegen zijn nog steeds de manieren om af te vallen. De infrarood cabine is echter een aanrader om cellulitis tegen te gaan.

Reuma

Dit hangt af van de graad van reuma. Wat voor de ene patiënt heilzaam kan zijn, werkt voor de ander averechts. Raadpleeg eerst de reumatoloog.

Diabetes

Belangrijk blijft regelmatig leven en op vaste tijden eten. Raadpleeg de behandelend arts.

Spataderen

Dit hangt af van de ernst. Raadpleeg eerst de behandelend arts.

Bloeddruk

Sauna heeft een regulerende invloed op bloeddruk, de saunaregels goed hanteren is een bloedserieuze zaak. Raadpleeg eerst de behandelend arts.

Astma

De droge warmte in de sauna werkt verlichtend en ontspannend. In de sauna wordt het lichaam gehard en het weerstandsvermogen verhoogd. Raadpleeg eerst de behandelend arts.

Luchtwegen

Sauna geeft een goede doorbloeding van de luchtwegen, hierdoor is er verhoging van de slijmafscheiding wat ideaal is voor chronische bronchitislijders met vastzittend slijm. Het zorgt voor dieper en beter ademhalen. Hier geldt ook de saunaregels goed te hanteren.

Ademhaling

De warmte kan de eerste maal adembenemend zijn, na meerdere beurten is het beter te verdragen. Het lichaam went aan de hoge temperatuur en aan de afkoeling die erop volgt en dit zorgt voor een verbetering van de ademhalingswaarden.

Slaap

De slaap zal beter zijn en het wekken voor de volgende ochtend gemakkelijker. Dit getuigt de perfecte recuperatie van het organisme.

“Het is de natuur die de ziekte geneest, de geneeskunde is de kunst die de processen van de natuur navolgt. (Hypocratus)”

De sauna is een doeltreffend wapen tegen stress en vermoeidheid.

Afvalstoffen worden uit het lichaam weggevoerd en zowel de weerbaarheid als het uithoudingsvermogen worden versterkt.

De heilzame werking van een sauna ligt vooral in het ontspannen, het verhogen van de weerstand en het trainen van hart en bloedsomloop. Kortom: sauna als middel om jong en gezond te blijven en om fit en stressbestendig te zijn.

Vandaag de dag wordt meer en meer genoten van de luxe en relaxatie die de sauna biedt in een rustige, prettige stemming, waarop teruggekeken kan worden met een bijzonder gevoel van welbehagen.

Bij een saunagang wordt een bepaald parcours afgelegd in de badruimte, waarbij het lichaam stevig opwarmt en weer afkoelt, gevolgd door een rustperiode. Tijdens een saunabezoek zijn 2 tot 3 saunagangen mogelijk.

Voor de nieuwkomers is er een rondleiding, maar hier zijn alvast de belangrijkste vuistregels:

Hoe begin je eraan?

Rust is een absolute voorwaarde voor saunagebruik. Om optimaal te genieten is minstens 2 à 3 uur tijd nodig. Neem hierbij de saunaregels ook in acht. In de sauna is het aangewezen om de gehele huid bloot te stellen aan de warmte, daarom wordt aangeraden naakt de sauna te gebruiken. Indien u het hele complex ter uwer beschikking heeft, is discretie en sereniteit verzekerd.Neem een saunabad niet met volle maag en liefst ook niet met een lege. Draag geen juwelen en laat dagelijkse problemen thuis om binnen te treden in het rustgevend vertrek.

Voorbereiding

 • Ontdoe je van alle kledij en trek een badjas en slippers aan

 • Neem twee badhanddoeken

 • Bezoek het toilet

Badjassen, badhanddoeken en slippers worden U aangeboden bij ’t Rustpunt.

Stap voor stap

 1. Desinfecteer de voeten gronding.

 2. Neem een warme douche met zeep om schoon en voorverwarmd aan het saunagebeuren te beginnen.

 3. Goed afdrogen: droge huid transpireert beter dan vochtige.

 4. In de saunacabine wordt een badlaken gebruikt voor onder het hele lichaam, liggend of zittend met de voeten op zithoogte voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. In de sauna geldt de regel: hoe hoger je plaatsneemt, hoe hoger de temperatuur is.

 5. Blijf maximaal 15 minuten in de saunacabine/ maximaal 20 minuten in de haman. Luister naar het lichaam! De laatste 2 minuten zeker zittend: de bloedsomloop went aan de verticale houding en het bloed zal niet naar de benen zakken bij het opstaan (dit voorkomt duizeligheid). De temperatuur in de haman is lager dan in de sauna, daarom is het voor onervaren personen aan te raden om te beginnen met de haman. Afkoelen en vervolgens de sauna te benutten.

 6. De stortemmer koelt je lichaam prima af: beginnend aan de voeten en zo naar boven werken (vergeet ook het hoofd niet). Het lichaam zal het als een aangename verademing ervaren.

 7. Herhaalde koudwatertoepassingen trainen hart en vaatsystemen en verbeteren de lichamelijke weerstand.

 8. Drink regelmatig om vochtverlies te compenseren en las tussen de saunagangen een ontspannende rustpauze van 15 minuten in. Dit kan op verschillende manieren:

  • Naar favoriete muziek luisteren in de relaxhoek en wegdromen (of gewoon genieten van het moment)

  • Een beetje slapen.

  • Een boek of tijdschrift lezen.

  • Gewoon aan tafel met een drankje/hapje

  • Lekker lui en ontspannen genieten van onze jacuzzi en zwembad.

 9. Sauna is een goede voorbereiding op een lichaamsmassage.

 10. Dit alles kan je enkele malen herhalen.

 11. Meer dan 3 saunagangen verhogen het nut voor de gezondheid niet.

“Sauna doet goed, als je het goed doet„

Ruik ik naar zweet in de sauna?

Na elk toiletbezoek en bij aanvang van het saunabezoek wordt er een douche genomen met gebruik van zeep. Hierdoor worden de bacteriën van de huid gewassen en ruik je geen zweet in de sauna. Zweetgeur ontstaat namenlijk door een interactie van bacteriën en lichaamsvocht.

Tussen de verschillende saunasessies in wordt het zweet van het lichaam gespoeld in de douche. Hierbij wordt geen zeep meer gebruikt, de huid is ondertussen proper genoeg. Ook bij het afsluiten van het saunabezoek wordt geen zeep gebruikt, zeep verstopt de poriën.

Waarom douche ik het best met koud water?

Altijd eerst de voeten afkoelen met de voetensproeier. De regendouche zal het gevoel geven, van een lichte regen in de zomer, nochtans is het water koud. De fijne verneveling van het koude water op de opgewarmde (hete) huid spoelt al de overbodige warmte van de huid en geeft een speciaal effect.

De volgende stap naar de kantelemmer is nu niet meer zo groot. De wisselwerking tussen koude en warmte is de kern van het hele saunagebeuren. Het lichaam wordt als het ware getraind en bouwt een weerstand op tegen winterkwalen.

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna?

 • Het lichaam krijgt een training

 • De vochtreserves worden ververst

 • Er wordt weerstand opgebouwd

 • Het lichaam wordt gehard

 • Het lichaam en de geest krijgen rust en ontspanning

Mag ik met een verkoudheid naar de sauna?

Als je geen koorts hebt en geen antibiotica neemt, mag je naar de sauna. De sauna en het stoombad geven veel verlichting bij verkoudheid. Zorg dat je goed bent geacclimatiseerd, voordat je je gaat aankleden, droog ook je haar.

Wat met mijn haar?

De hoofdhuid is het minst gewassen lichaamsdeel. Door ook voor het saunabad het haar te wassen, wordt de hoofdhuid ook gereinigd, waardoor deze beter kan transpireren. Met ongewassen haren in de sauna gaan, leidt ertoe dat het vet en de talg in het haar indroogt en later moeilijk te verwijderen is. Het haar wordt stug en breekbaar. Spoel het haar na iedere saunagang goed uit met koud water, het blijft dan soepel.

Soms heb ik hoofdpijn na de sauna, hoe kan ik dit voorkomen?

In “natte warmte” kan je niet zo goed transpireren. Daardoor kan het lichaam de overtollige warmte niet goed afvoeren, waardoor er warmtestuwing ontstaat. Door de warmtestuwing loopt de bloeddruk op en kan er hoofdpijn ontstaan. Om dit te voorkomen is het aan te bevelen om in de laatste saunagang geen gebruik te maken van “natte warmte”, dus ook niet warm douchen voor het naar huis gaan.

Mogen we met zwemkledij in de sauna ?

U mag zelf beslissen of u zwemkledij draagt of naakt in de sauna gaat.
Omwille van  hygiënische redenen is het beter zonder zwemkledij te gaan, omdat dit het transpiratievocht opneemt en enigzins vasthoudt.  

Wat moeten we meebrengen voor een saunabezoek en wat wordt door ’t Rustpunt voorzien?

Het enige dat u moet meebrengen is badkledij als u dat wenst te dragen.
Badjas, sauna-laken, badlaken en slippers zijn ingrepen in de prijs.  U mag deze ook zelf meebrengen. (sauna-laken om op de saunabank te leggen minimum 1m60 lang).
U kunt in het privé sauna-complex gebruik maken van de selfbar aan gangbare tarieven. Eigen drank meebrengen is niet toegestaan.
Douchegel en shampoo zijn bij ons ter beschikking, evenals een haardroger.


Is de jacuzzi geheel hygienisch?

De jacuzzi van ’t Rustpunt voldoet aan de normen (VlaremII volksgezondheid) voor publieke uitbating en wordt door een geaccrediteerd laboratorium maandelijks op onaangekondigde tijdstippen gecontroleerd (het kan daarom mogelijk zijn dat er tijdens uw gereserveerde sessie stalen van het water genomen worden, dit duurt maar enkele minuten). Deze analyse-rapporten hangen in het onthaal van onze privé sauna en we gaan er prat op dat we steeds perfecte resultaten kunnen voorleggen.
Een gewone jacuzzi (opstaand model met trap) is absoluut niet geschikt om, bij frequent gebruik door meerdere personen, het water zuiver te houden.  Het water van onze jacuzzi circuleert elke tien minuten volledig  door het zuiveringssysteem. Het komt eerst terecht in een bufferbak van 20.000 liter (15x zoveel water dan de inhoud van de jacuzzi). Vervolgens gaat het door een diep-bed-filter met 2 meter wit quarts-zand. Het water dat terug naar de jacuzzi gaat, wordt door een computer geanalyseerd en deze stuurt 2 pompen aan die automatisch producten bijvoegen om de ideale waarden constant te houden.

Anesi Parafango lichaamspakkingen (best in kuurvorm)

         Anti–cellulitis/versteviging/figuurcorrectie…………..€ 60,00  

Chocopakking

      hydratatie………………………….€ 60

Algenpakking

       ontgiften…………………………………………………..€ 60.00  

Lavendel-honing pakking

        hydratatie………………………………………………..€ 65.00  

Parelpakking

        luxe……………………………………………………….€ 70.00  

 Goudpakking

        luxe………………………………………………………..€ 70.00

Relaxatiemassage

 
30 minuten: alleen achterkant / alleen voorkant                               € 30,00

60 minuten : totale lichaamsmassage 

€ 60.00
 90 minuten: totale lichaamsmassage€ 80.00
op aanvraag te combineren met aromatherapie+ € 5
op aanvraag te combineren met peeling vooraf+ € 15
  

Hotstone massage

 
30 minuten: alleen achterkant / alleen voorkant€ 35.00
60 minuten: totale lichaamsmassage€ 65.00
90 minuten: totale lichaamsmassage€ 85.00
op aanvraag te combineren met peeling vooraf+ € 15 
  

Hot Chocolate massage

 
30 minuten: alleen achterkant / alleen voorkant€ 35.00
60 minuten: totale lichaamsmassage€ 65.00
90 minuten: totale lichaamsmassage€ 85.00
op aanvraag te combineren met peeling vooraf+ € 15
  

Kaarsen massage

30 minuten: alleen achterkant / alleen voorkant€ 35.00
60 minuten: totale lichaamsmassage€ 65.00 
90 minuten: totale lichaamsmassage€ 85.00
op aanvraag te combineren met peeling vooraf+ € 15
  

Schelpenmassage

  
60 minuten: totale lichaamsmassage€ 65.00
90 minuten: totale lichaamsmassage€ 85.00
 

Hammammassage

 
90 minuten: totale lichaamsmassage€90.00