Na elk toiletbezoek en bij aanvang van het saunabezoek wordt er een douche genomen met gebruik van zeep. Hierdoor worden de bacteriën van de huid gewassen en ruik je geen zweet in de sauna. Zweetgeur ontstaat namenlijk door een interactie van bacteriën en lichaamsvocht.
Tussen de verschillende saunasessies in wordt het zweet van het lichaam gespoeld in de douche. Hierbij wordt geen zeep meer gebruikt, de huid is ondertussen proper genoeg. Ook bij het afsluiten van het saunabezoek wordt geen zeep gebruikt, zeep verstopt de poriën.
Altijd eerst de voeten afkoelen met de voetensproeier. De regendouche zal het gevoel geven, van een lichte regen in de zomer, nochtans is het water koud. De fijne verneveling van het koude water op de opgewarmde (hete) huid spoelt al de overbodige warmte van de huid en geeft een speciaal effect.
De volgende stap naar de kantelemmer is nu niet meer zo groot. De wisselwerking tussen koude en warmte is de kern van het hele saunagebeuren. Het lichaam wordt als het ware getraind en bouwt een weerstand op tegen winterkwalen.
Als je geen koorts hebt en geen antibiotica neemt, mag je naar de sauna. De sauna en het stoombad geven veel verlichting bij verkoudheid. Zorg dat je goed bent geacclimatiseerd, voordat je je gaat aankleden, droog ook je haar.
De hoofdhuid is het minst gewassen lichaamsdeel. Door ook voor het saunabad het haar te wassen, wordt de hoofdhuid ook gereinigd, waardoor deze beter kan transpireren. Met ongewassen haren in de sauna gaan, leidt ertoe dat het vet en de talg in het haar indroogt en later moeilijk te verwijderen is. Het haar wordt stug en breekbaar. Spoel het haar na iedere saunagang goed uit met koud water, het blijft dan soepel.
In “natte warmte” kan je niet zo goed transpireren. Daardoor kan het lichaam de overtollige warmte niet goed afvoeren, waardoor er warmtestuwing ontstaat. Door de warmtestuwing loopt de bloeddruk op en kan er hoofdpijn ontstaan. Om dit te voorkomen is het aan te bevelen om in de laatste saunagang geen gebruik te maken van “natte warmte”, dus ook niet warm douchen voor het naar huis gaan.
U mag zelf beslissen of u zwemkledij draagt of naakt in de sauna gaat.
Omwille van hygiënische redenen is het beter zonder zwemkledij te gaan, omdat dit het transpiratievocht opneemt en enigzins vasthoudt.
Het enige dat u moet meebrengen is badkledij als u dat wenst te dragen.
Badjas, sauna-laken, badlaken en slippers zijn ingrepen in de prijs. U mag deze ook zelf meebrengen. (sauna-laken om op de saunabank te leggen minimum 1m60 lang).
U kunt in het privé sauna-complex gebruik maken van de selfbar aan gangbare tarieven. Eigen drank meebrengen is niet toegestaan.
Douchegel en shampoo zijn bij ons ter beschikking, evenals een haardroger.
De jacuzzi van 't Rustpunt voldoet aan de normen (VlaremII volksgezondheid) voor publieke uitbating en wordt door een geaccrediteerd laboratorium maandelijks op onaangekondigde tijdstippen gecontroleerd (het kan daarom mogelijk zijn dat er tijdens uw gereserveerde sessie stalen van het water genomen worden, dit duurt maar enkele minuten). Deze analyse-rapporten hangen in het onthaal van onze privé sauna en we gaan er prat op dat we steeds perfecte resultaten kunnen voorleggen.
Een gewone jacuzzi (opstaand model met trap) is absoluut niet geschikt om, bij frequent gebruik door meerdere personen, het water zuiver te houden. Het water van onze jacuzzi circuleert elke tien minuten volledig door het zuiveringssysteem. Het komt eerst terecht in een bufferbak van 20.000 liter (15x zoveel water dan de inhoud van de jacuzzi). Vervolgens gaat het door een diep-bed-filter met 2 meter wit quarts-zand. Het water dat terug naar de jacuzzi gaat, wordt door een computer geanalyseerd en deze stuurt 2 pompen aan die automatisch producten bijvoegen om de ideale waarden constant te houden.